De Limes van Katwijk naar Leiden

De Limes van Katwijk naar Leiden

Vindt plaats op

Een zaterdagwandeling van 25 km voor leden van de NKBV. Na 15 km kan je met de wandeling stoppen bij station Leiden Centraal.  

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start
: 9.55 uur op station Leiden Centraal bij de halte van bus 31, die we nemen naar de Boulevard van Katwijk aan Zee, halte Nieuw Brittenburg, aankomst 10.15 uur. We verzamelen bij de stationsuitgang aan de centrumzijde en tegen 9.55 lopen we naar de bushalte.

Openbaar vervoer: Trein naar station Leiden Centraal.

Eigen vervoer: Wordt nader bekend gemaakt omdat Leiden het parkeerbeleid aan het herzien is. Tot nu toe kan men zaterdags gratis parkeren in de Boerhavelaan en omgeving, op een paar honderd meter van Leiden Centraal.

Horeca onderweg: Voorlopig het beneden restaurant van museum Corpus in Oegstgeest.

Wandelgebied:
We lopen  etappe 1 en 2 van het Romeinse Limespad, de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland langs de Rijn.
Het wordt een stads-, duin- en parkenwandeling, die in grote lijnen de Oude Rijn volgt. Vanaf de Witte Kerk aan de Boulevard wandelen we door Oud-Katwijk in de richting van het Zuidduin. In de duinen kunnen we facultatief een kleine top beklimmen. Via een nieuwbouwwijk bereiken we Katwijk-Binnen; vervolgens steken we bij Rijnsburg de Oude Rijn over en lopen we langs de Rijn in de richting van Corpus Oegstgeest. Na de middagpauze passeren we het Leidse Bio Sciencepark op weg naar het Bos van Bosman, de Leidse Hout en het Landgoed Oud Poelgeest. Vandaar vervolgen we het Limespad door het Heempark naar station Leiden Centraal, waar degenen die 15 km genoeg vinden kunnen afhaken. Maar ook tussen het station en het eindpunt zijn er mogelijkheden om de bus naar het station te nemen.
Via de Leidse binnenstad met Pieterskerk en Burcht bereiken we opnieuw de Rijn en lopen over het Utrechtse Jaagpad naar Leiderdorpse brug. We verlaten de Oude Rijn in zuidelijke richting naar het park Matilo. Dit archeologisch park is de
plek van het oude romeinse castellum (legerplaats) Matilo. Dit castellum, dat een rijksmonument is, ligt inmiddels onder de grond, en dat blijft ook zo. Wel is het castellum gedeeltelijk bovengronds nagebouwd. Na dit castellum lopen we vervolgens over de Bult (een vroegere vuilstortplaats) en dan steken we het Rijn-Schie Kanaal over naar station Lammenschans.

Organisatie: Pieter Bouma, telefoon 06 4128 0791, alleen op de dag van de wandeling.

Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.