Eilandspolder bij De Rijp, Het Land van Leeghwater

Eilandspolder bij De Rijp, Het Land van Leeghwater

Vindt plaats op

Een donderdagwandeling van 17-18 km voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start
: 11.35 uur bij Bushalte Wollandje in De Rijp.

Openbaar vervoer: Bus naar De Rijp vanaf Amsterdam CS of vanaf Alkmaar. Omdat de bus uit Alkmaar een 1-uursdienst is, begint de wandeling een half uur later dan gebruikelijk. Op de website van Connexxion staat bij lijn 123: "Deze lijn kan worden uitgevoerd met een taxibusje". Kom dus bij voorkeur met EBS bus 305.

 

Vertrekpunt:

Tijd:

Aankomstpunt:

Tijd:

Connexxion bus 123

 

Station NS Alkmaar

 

  9.53

10.53

De Rijp, bushalte Wollandje

 

10.26

11.26

EBS (R-Net) bus 305

 

Centraal station Amsterdam

busplatform IJzijde, bushalte B

10.20

10.50

De Rijp, bushalte Wollandje

 

11.05

11.35

 
Eigen vervoer: Naast bushalte Wollandje ligt een ruime parkeerplaats.

Horeca onderweg: Horeca kansen zijn er op onze route in De Rijp, Grootschermer, Driehuizen en Noordeinde. Echter beperken we ons hoogstwaarschijnlijk tot alleen horeca pauzes bij de Walvis, in een historisch pand in het historische centrum van De Rijp na 1 km lopen, en in de Oud Hollandse sferen van dorpscafe De Vriendschap in Driehuizen (na 12 km), waar we eventueel aan de pannenkoeken kunnen met een pint, koffietje, theetje of wat je zelf blieft. Neem ook eigen broodjes en drinken mee in de rugzak, want we maken ook korte picknickpauzes op mooie stekkies, en niet altijd om te rusten maar ook om het bijzondere landschap even op ons te kunnen laten inwerken of als er sprake is van een bijzondere bezienswaardigheid, even in een flow raken zeg maar in de bijzondere decembermaand. Bij het Stilte centrum in Graft luisteren naar een stukje klassieke muziek of gedicht – onder het genot van eventueel zelf meegebracht trappistje in de rugzak (hoewel laatste ook prima smaakt wegdromend langs de oevers van het meer De Lei en rondom ons panorama weidevogel weiden en eindeloos zeer oude polders).

Wandelgebied:
De Eilandspolder is nimmer aan de verkavelwoede te prooi gevallen – de polders zijn vrijwel nog even authentiek als in 13e, 14e en 17e eeuw. Hedendaags is veel ook teruggebracht tot vogelweide gebied onder bewind van Landschap Noord–Holland en Staatsbosbeheer.
De oostelijke Eilandspolder was rond 1250 omdijkt en ontgonnen en het kavelpatroon dat daarbij ontstond – een brede middensloot (Gouw) met haaks daarop smallere sloten zodat hiertussen smalle zeer langwerpige stukken weilanden ontstonden – is nog steeds duidelijk herkenbaar. Op onze wandeling komen we een mooi voorbeeld tegen van een Gouw langs het Kerkenpad – een weiland waar we over heen mogen lopen buiten het broedseizoen.
De westelijke Eilandspolder is ruim 100 jaar later ontstaan en vanuit het oostelijke deel worden we verplaatsend over grasdijken langzaam een heel andere wereld ingezogen. De ontginning van dit deel is veel minder regelmatig verlopen en dit is te zien aan de andere kavelstructuur. De weilanden zijn niet langwerpig maar vormen ruwe blokvormen van verschillend formaat. Er is ruimte gelaten voor meren, waarvan De Lei, De Knie en het Arismeer zijn behouden. Kenmerkend zijn hier ook de drijfbossen, bomen die met hun schotelvormige wortelstelsel in elkaar verstrengeld elkaar in evenwicht houdend drijven op water c.q. vochtige veengrond.

We trekken door zeer authentieke historische dorpen met prachtige dorpskernen en nederzettingen als De Rijp, Grootschermer, Driehuizen, Noordeinde en Graft. We komen langs 17e eeuwse , door inpolderaar Leeghwater ontworpen, schilderachtige raadhuisjes in De Rijp, Grootschermer en Graft, welke multifunctioneel dienst deden als raadhuis, rechtspraak en waag. Evenzo is de Doopsgezinde cultuur hier nog steeds voelbaar. In tijden van godsdienstoorlogen in de Nederlanden trok deze pacifistische gemeenschap zich terug in de moerassen tussen Alkmaar en de Zaanstreek. De Vermaning in De Rijp is nog steeds in gebruik. En een prachtig voorbeeld van Doopsgezinde Vermaning passeren we in Noordeinde. In de warme seizoenen mag men hier in de achter poldertuin in een hangmat gelegen vrij picknicken. ‘s-winters heeft het een meer culturele functie als hier gehouden muziek concerten.

Op deze wandeldag komen ook polderdroogleggingstechnieken uit verschillende tijdsvakken in de geschiedenis kort aan de orde. Met als zwaartepunt de ingenieuze Leeghwater en zijn Molengangen en vijzels – wie durft nog te beweren dat mannen niet kunnen multitasken. Verder de hennep (scheepstouw) industrie, haring en walvisperiode welke is terug te vinden in het wapen van De Rijp en aan de vissersboot modellen die hangen in de Grote Kerk.

Laatste noemde Leeghwater het mooiste dorp van Nederland – en prachtig is het – en daarom beginnen we onze dag eerst met een rondgang door de beschermde historische kern van dit dorp. Helaas is het Houten Huis, waar ze twee korte prachtige documentaires over de zeer rijke geschiedenis van de Eilandspolder draaien, doordeweeks in de wintermaanden gesloten In de Eilandspolder heeft ook menig kunstenaar zich gevestigd. Een atelier komen we tegen en ook het graf van Nic Jonk op de authentieke kleine polderbegraafplaats in Grootschermer.

De wandelondergrond bestaat uit dorpsstraten, weiland en kilometers lange kronkelende grasdijken met hier en daar overstap hekjes. Het Kerkepad kan enigszins modderig van karakter zijn met zelfs hier en daar een koeienvlaai; waterdichte wandelschoenen zijn daarom aan te bevelen. Verwachting is dat deze streek-, polder- en thema wandeling rond tussen 17:00 en 17:30 uur op zijn einde komt. Neem eventueel een klein lampje mee mocht de duisternis invallen. Echter invallen van de avond is heel sfeervol met de verlichte ramen van de Zaanse huisjes en stolpboerderijen. Langzaam zal de stilte van de Eilandspolder de wandelaar in zeer ontspannen flow brengen, zoals menig voormalig deelnemer aan deze wandeling al opmerkte. Het is werkelijk een heerlijke wandeling!

De organisator heeft deze tocht al in de NKBV Tochtenwiki gezet. Kijk hier om de tocht te zien. Je kan daar een routekaartje printen en ook de GPS track downloaden. Je moet wel eerst een account aanmaken, maar dat is zo gebeurd. Op de routepagina klik je op de knop met de 3 puntjes boven het kleine kaartje.

Organisatie: Robert Otto, telefoon 06 5188 1546, alleen op de dag van de wandeling.

Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.