Het Uddelermeerpad

Het Uddelermeerpad

Vindt plaats op

Een donderdagwandeling van ongeveer 16 km voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly

 
Start: 11.10 uur bij Theehuis Uddelermeer, Uddelermeer 5, Uddel.

Openbaar vervoer: Syntus buslijn 112. In tegenstelling tot eerdere berichten hoef je deze bus overdag niet te reserveren. Deze bus rijdt 1x per uur.

bus

Vertrekpunt:

Tijd:

Aankomstpunt:

Tijd:

Syntus lijn 112

richting Wittenberg

Station Nunspeet

 

10.23

 

Uddel, halte

Café Uddelermeer

10.48

 

Syntus lijn 107

richting Putten,

en overstappen op

Syntus lijn 112

richting Nunspeet

Station Ede-Wageningen

 

 

Wittenberg,

Busstation

10.21

 

 

11.02

 

Wittenberg,

Busstation

 

Uddel, halte

Café Uddelermeer

11.00

 

 

11.09

 


Eigen vervoer
: Parkeren kan bij Theehuis Uddelermeer.

Horeca onderweg: Niet het eerder opgegeven restaurant, maar Theehuis Uddelermeer, waar we ook de wandeling zijn begonnen. ,

Wandelgebied:
We maken een rondwandeling door het mooie buitengebied van Uddel, een gebied waar door ons zelden gewandeld wordt. Uddel ligt aan de noordwestzijde van Kroondomein Het Loo en is één van de Apeldoornse dorpen. Een deel van het buitengebied ligt in de gemeente Ermelo. Een deel van de tocht gaat door het bos-en heidegebied van Kroondomein Het Loo; verder komen we langs de pingoruïne van het Uddelermeer en een middeleeuwse schans.
Zowel het Uddelermeer als het Bleeke Meer zijn waarschijnlijk een pingoruïne. De meertjes zijn dan ontstaan uit een pingo ofwel vorstheuvel. Dit vond plaats tijdens de laatste ijstijd, het Weichselein, ongeveer 10.000 jaar geleden. Na het smelten van een grote ijskern in de bodem, resteerde een laagte die tegenwoordig beide meertjes vormt. Door hun geringe diepte zijn de meertjes snel begroeid geraakt en is er veen ontstaan.
De Broekeld is ook een pingoruïne. Het gebied is omstreeks 1850 ontgonnen. Door greppels te graven zijn de lager gelegen, moerassige gronden geschikt gemaakt voor landbouw. In het gebied is nog de historische, onregelmatige kavelstructuur te vinden, die afgestemd is op het reliëf van de pingoruïne. De wandeling is bijna 100 % onverhard.

Organisatie: Tonni Duiker, telefoon 06 2017 7664, alleen op de dag van de wandeling.

Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.