Noordhollandse duinen van Egmond naar Castricum

Noordhollandse duinen van Egmond naar Castricum

Vindt plaats op

Een donderdagwandeling van 16-17 km voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start: 11.15 uur bij busstation Egmond aan Zee.

Openbaar vervoer: Trein naar station Alkmaar. Verder met bus 165 van Connexxion tot de eindhalte Busstation. Bij het busstation is een koffietentje. 

 

Vertrekpunt:

Tijd:

 Aankomstpunt:

Tijd:

Connexxion bus 165 naar Egmond aan Zee

Busstation voorzijde station Alkmaar, perron G (5 min. lopen)

10.54

 

 Busstation Egmond aan Zee (eindhalte van bus 165)

11.12

 
Eigen vervoer:
- In Egmond aan Zee: tot eind februari is het gratis parkeren aan zee: bijv. bij P-terrein Westeinde, 1931 AC. Van hieraf loop je in 5 miuten via de Voorstraat naar het busstation.
- In Castricum: gratis parkeren kan aan de westzijde van het station. Daar is het wel snel vol, maar ongeveer 200 m verder naar westen bij de begraafplaats zijn aanvullende parkeerplekken. Van hier neem je dan om 10:34 uur trein naar Alkmaar. Zie verder hierboven bij OV.

Horeca onderweg: We lunchen na ong. 10 km in Johanna’s Hof, een groot café–restaurant annex pannenkoekenhuis (Johannisweg 3 in de bossen bij Castricum). Wie wil kan tijdens de lunchpauze ook nog even rondkijken in het grote Bezoekerscentrum De Hoep er pal naast.

Wandelgebied:
We maken een gevarieerde wandeling door een mooi stuk duingebied. De route valt vergaand samen met een traject van LAW Hollands Kustpad. Vanaf het busstation zijn we in 5 minuten aan zee en lopen eerst een klein stukje over het strand. Dan duiken we het duingebied in. Al snel passeren we enkele duinmeertjes. Het eerste deel is vrij open en we komen door flinke valleien met leuke hoogteverschillen. Dan volgt een dichtbegroeid bos met eiken, beuken, esdoorns en oude dennen en tussendoor het nodige open duin. Na de lunch krijgen we een soortgelijke afwisseling, nu ook langs infiltratievelden en een voormalige duinboerderijgebied. Aardig om te weten: in de periode 1000 – 250 v. Chr. bevond zich in het gebied ten westen van Castricum - het laatste deel van de wandeling - een tak van het Oer-IJ, een noordelijke tak van de Rijn die hier in zee uitmondde. Rond 250 v. Chr. slibde de verbinding met zee dicht en ontstond ook hier een duinenrij. Afgezien van de eerste en de laatste 500 m aan begin en einde en een enkel stukje over verhard fietspad loopt de route overwegend over onverharde paden.

Let op: Bij entree van het Noordhollands Duingebied bij Egmond aan Zee moet een toegangskaartje gekocht worden via een pinautomaat (geen munten). Kosten: € 1,80 p.p.

Organisatie: Henk Konijnenbelt, telefoon 06 1184 8465, alleen op de dag van de wandeling.

Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.