Omgeving Amersfoort

Omgeving Amersfoort

Vindt plaats op

Een zondagwandeling van ongeveer 22 km in een stevig tempo voor leden van de NKBV, in samenwerking met regio Midden-Nederland.

Start: 10.35 uur in de hal van station Amersfoort.

Openbaar vervoer: Trein naar station Amersfoort. We wachten op de aankomst van de treinen uit Amsterdam (A 10.34 uur), Utrecht (A 10.32 uur) en Ede-Wageningen (A 10.31 uur).

Eigen vervoer: Er zijn parkeergarages bij station Amersfoort.

Horeca onderweg: Restaurant ’t Hoogt, Van Weerden Poelmanweg 220, Soest, tel. 0346351509.

Wandelgebied:
We lopen van het station richting het bos langs de dierentuin over een stukje met heide naar natuurgebied de Soester Duinen. Dit natuurgebied ligt ten zuiden van Soest. Het is de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied wordt gekenmerkt door grote zandverstuivingen. De oorsprong van deze zandverstuivingen ligt in de laatste ijstijd zo’n 80.000 jaar geleden. Ook vind je er bossen en heideterreinen. De Soester Duinen zijn door de provinciale weg van Soest naar Soesterberg in tweeën gedeeld. Westelijk liggen de Lange Duinen en oostelijk de Korte Duinen. De Lange en de Korte duinen zijn de grootste min of meer open zandverstuivingen op de Utrechtse Heuvelrug. Plekken waar zand nog vrij kan stuiven zijn zeldzaam in Nederland. De Provincie Utrecht heeft dit gebied dan ook tot aardkundig monument verklaard.
Onder een viaduct door gaan we langs een waterleidinggebied, aan de andere kant ligt een defensieterrein. Een deel van dit terrein is opengesteld en daarover vervolgen we onze weg. Ongeveer halverwege is er een mogelijkheid om te lunchen bij restaurant ’t Hoogt.
We gaan verder langs het oude vliegveld Soesterberg, steken de provinciale weg over en lopen er 2 km langs. Dan gaan we het bos in (alweer) over een defensieterrein (De Oude Kamp) richting De Hoge Kleij en lopen zo terug naar Amersfoort. Daar lopen we langs het ‘Belgenmonument’ terug naar het station.
De route is ongeveer 22 km lang, voor ongeveer de helft verhard en dus ook voor de helft onverhard.

Organisatie: Aris Bos en Helmi Wilmsen, tel. 0654766771, alleen op de dag van de wandeling.