Rond het Gulpdal in Zuid Limburg

Rond het Gulpdal in Zuid Limburg

Vindt plaats op

Een donderdagwandeling van ongeveer 15 km voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start
: 11.00 uur bij de grote parkeerplaats in Slenaken.

Openbaar vervoer:

 

 Vertrekpunt:

Tijd:

 Aankomstpunt:

Tijd:

NS trein

 Station Eindhoven

  8.57

 Station Maastricht

10.00

Arriva bus 57

 Maastricht busstation

10.14

 Slenaken, halte Slenaker Vallei

10.54


Station Maastricht is voor de intercity een kopstation, dus ga in het voorste deel van de trein zitten. Dat is vooral handig als je voor de busrit nog een koffie met Limburgse vlaai wilt nemen.

Eigen vervoer: De grote parkeerplaats ligt, komend vanuit Maastricht, 80 m links voorbij de bushalte Slenaker Vallei..

Horeca onderweg: Restaurant Gasthof Euverum. Men kan hier eventueel afhaken; de bushalte van bus 56 is op 300 m bij de ingang van camping Osebos.

Wandelgebied:
Het is een schitterend heuvelachtig gebied waarin wij wandelen. Men dient een goed lopend onderstel te hebben zonder noemenswaardige slijtage in de onderdelen.

Vanaf Slenaken lopen we in noordelijke richting door het Gulpdal naar ons lunchadres. Na de lunch nemen we de kortste route terug naar Slenaken langs de graslanden van de Gulp.

De Gulp is een snelstromende zijbeek van de Geul in een heuvelachtige streek in de Belgische Voeren en het zuiden van Nederlands Limburg. De beek is bij benadering 22 km lang vanaf de bron in Hendrik-Kapelle tot de monding in de Geul bij Gulpen. De lengte is wegens de vele meanders moeilijk exact te meten. De Gulp is een echte forellenbeek: snel vliedend en rijk aan zuurstof. De beekforel komt er dan ook veelvuldig voor. Het landschap van het smalle dal van de Gulp lijkt veel op dat van de Geul: een boeiende afwisseling van loofbossen, graslanden, akkers, drassige oevers, poelen, boomgaarden en holle wegen. De Gulp ontspring in Hendrik-Kapelle in België op de grens met Homburg. Als het stroompje daar de weg afloopt, voegen er zich een paar bronnen en beken bij. Het is daar een echt bronnengebied: overal borrelt water uit verschillende poelen op. Verder gaat de beek langs de Voerense dorpen Remersdaal en Teuven naar de Nederlandse grens bij grenspaal 17, stroomt door Slenaken en komt even buiten het dorp langs de voormalige Broekmolen en de Slijpsteen van Slenaken. Voorbij het Groote Bosch gaat de Gulp door Beutenaken, Waterop, langs kasteel Karsveld, Billinghuizen, langs het restant van de Groenendaalsemolen, Euverem, de vroegere forellenkwekerij en kasteel Neubourg naar Gulpen. Daar voedt de Gulp de Neubourger Molen en loopt hierna door de kern van Gulpen naar de Gracht Burggraaf om aldaar in de Geul uit te monden. Het Gulpdal wordt aan de oostzijde begrensd door de hellingen van het Plateau van Crapoel en aan de westzijde door die van het Plateau van Margraten.

Klik hier voor een kaartje met de route van de wandeling.

Organisatie: Koos van der Kleij, telefoon 0651935574, alleen op de dag van de wandeling.