Rondje Noordwestelijk Apeldoorn

Rondje Noordwestelijk Apeldoorn

Vindt plaats op

Een zondagwandeling van 20-24 km voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start: 10:00 uur bij station Apeldoorn. We verzamelen bij sculptuur “De Kus” op het plein voor het station, bij de stationsrestauratie.

Openbaar vervoer: Trein naar station Apeldoorn.

Eigen vervoer: Er is een P+R bij station Apeldoorn (uurtarief 2,82, dagtarief 15,60). Gratis parkeren kan bij station Apeldoorn De Maten. Van daar kan je om 9:21 en 9:51 in 4 minuten met de trein naar station Apeldoorn.

Horeca onderweg: Rond 14:00 zijn we bij De Echoput. Omdat dit pas na zo’n 14 km is, verdient het aanbeveling om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen..

Wandelgebied:
Tijdens deze wandeling gaan we een stukje Veluwe lopen ten noordwesten van Apeldoorn. Vanaf station Apeldoorn is dit gebied relatief snel te bereiken door rechtstreeks naar Paleis Het Loo te lopen. Maar daar aangekomen doet zich het probleem voor dat we hier te maken krijgen met een afgebakend bosgebied (het Paleispark) waar entree wordt geheven en waar we niet doorheen kunnen lopen (door hekken en verboden paden) naar de daarachter lonkende, gratis toegankelijke, Kroondomeinen.Daarom moeten we dus omlopen. Dat doen we door vanaf het station ongeveer 3 kilometer de Grift te volgen in noordelijke richting. Deze beek, die van Ugchelen naar Hattem loopt, is de laatste jaren weer in zijn oude glorie hersteld. Daarna lopen we langs een zijbeek in westelijke richting naar het buurtschap Wiesel. Daar volgen we enige tijd het vooroorlogse tracé van Rijksweg 50 naar Zwolle, waarvan de bouw door koningin Wilhelmina zou zijn stopgezet toen bleek dat er grond voor nodig was uit de paleistuinen van Het Loo. Het tracé is nog duidelijk herkenbaar in het landschap als een brede onbebouwde strook. Via het talud van een nooit afgebouwd viaduct bereiken we langs enkele klompenpaden na zo’n 9 km landgoed De Ploeg, waar we eindelijk de Kroondomeinen kunnen betreden.
Door een fraai smeltwaterdal dat de grens vormt met het Paleispark (alle zijpaden naar links zijn ‘Verboden toegang’) lopen we omhoog naar de Koningseik. Die is geplant in de tijd van koning-stadhouder Willem III (1650-1702) die in 1684 het Oude Loo aankocht en 4 jaar later koning van Engeland werd. Hier buigen we naar het zuiden richting De Echoput. Als we daar aankomen hebben we er ongeveer 14 km opzitten en is het de hoogste tijd voor een koffiepauze dan wel een verlate lunch. Tevens bestaat hier de mogelijkheid om een rechtstreekse bus naar station Apeldoorn te pakken (elk uur om 12 over).
Na de lunch begeven we ons in zuidoostelijke richting, langs en door een paar smeltwaterdalen richting De Apenheul. Daar trekken we verder door enkele door mensenhand gegraven ravijnen en dalen (in de 30-er jaren van de vorige eeuw) richting station. De laatste paar kilometer lopen we weer langs De Grift, de beek waarlangs we onze tocht begonnen.

Organisatie: Bert Meester, telefoon 06 5316 2786, alleen op de dag van de wandeling.

Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.