Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Vindt plaats op

Een pittige zondagwandeling van 24 km in een stevig tempo, samen met regio Midden-Nederland.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start:10:00 uur op station Heemstede – Aerdenhout, beneden in het stationshalletje.

Openbaar vervoer: Trein naar station Heemstede – Aerdenhout.
Vanaf het eindpunt van de wandeling kan je per bus van Noordwijk naar Leiden, Voorhout of Sassenheim.

Eigen vervoer: Bij station Heemstede – Aerdenhout is geen gratis parkeren. Een goed alternatief is parkeren bij station Voorhout (daar is het wel gratis) en dan met de trein naar het beginpunt van deze wandeling. Vanaf Noordwijk, het eindpunt van deze wandeling, kan je dan de bus nemen naar station Voorhout (bushalte Vuurtorenplein, V 16.45 , 17.45).

Horeca onderweg: Na ongeveer 17 km bij de Langevelderslag te Noordwijk.

Wandelgebied:
Het wordt vandaag een avontuurlijke doch ook tamelijk taaie trail- en struinwandeling door de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) over zware trage ondergrond, gevolgd door een bijna 7 km lange afmars over het strand naar de Vuurtoren van Noordwijk aan Zee. Met nadruk wordt er hier op gewezen dat deze wandeling voornamelijk geschikt is voor de ervaren natuurwandelaar die struinen buiten de paden door kreupelhout niet schuwt!

Vanaf Heemstede lopen we door straten, lanen en over fietspaden eerste kleine 3 km naar AWD ingang de Oase over harde ondergrond. Echter vanaf dan wordt de ondergrond gevormd door bospaden tot trage tamelijk zware zand- en struinondergrond met soms ook dicht struikgewas, kreupelhout en zelfs even dichte duindoornhagen waar we dwars doorheen onze weg vervolgen. En zoals eerder aangegeven een flink stuk strand als kers op de taart.

Samenvattend bestaat deze totaal 24 km AWD-Trailwalk uit eerst een aanloop over harde ondergrond naar de ingang van de AWD. Dan een stukje aanloop naar een zwaar lopend zandpad door prachtig uitgestrekte duinvlaktes alsof men een trekking doet over de Afrikaanse savanne, een eindeloos urenlange reiskaravaan ervaring waarin het landschap eindeloos onveranderd lijkt mentaal gezien. Onderweg stappen we even van dit pad af voor een korte pauze bij een duinmeertje.

Hierna plotsklaps een spectaculaire overgang naar golvend boeiend zandduin landschap zonder paden waar we doorheen trekken naar een prachtig uitkijkpunt voor een korte picknick pauze.

Dan is de tijd aangebroken voor ruim anderhalf uur intensief struinen, voor de liefhebber heerlijk lichamelijk bezig zijn, soms door dicht kreupelhout, dan weer open duinlandschap ver van de paden verwijderd. Hierdoor wordt het tijdsbesef een illusie, trager net als op de eerdergenoemde horsetrail.

Maar dan, uit het niets komt de Langevelderslag voor onze ogen duidelijk in beeld en ook de aanlokkelijke warmte van de horeca. Onze aftocht zal over het strand plaatsvinden naar Noordwijk aan Zee. Daar lopen we haaks en recht op de vuurtoren af het strand af. Mogelijk is in de namiddag de straatbundel al aangestoken. En niet alleen dit, want de vuurtoren wordt na zonsondergang prachtig lilagroen verlicht alsof we het Noorderlicht daadwerkelijk mogen aanschouwen boven ons eigen Noordwijk.

BIJZONDERHEDEN:

Voor de entree van de Amsterdamse Waterleiding Duinen moet je een dagkaartje (kosten € 1,50) uit de automaat te kopen. Neem je bankpas mee.

Onderweg houden we na 8,5 en 12 km een korte picknick pauze op prachtige punten in het open landschap waar we onze eigen meegebrachte rantsoenen kunnen aanspreken. Na 17 km arriveren we bij de horeca op onze route. Dan is het nog uitbuiken geblazen op de 7 slotkilometers over het strand naar Noordwijk waar we de bus vanaf het Vuurtorenplein naar de stations Leiden Centraal, Voorhout of Sassenheim kunnen nemen. Verwacht wordt dat we rond 17:00 uur in Noordwijk zullen arriveren.

De twee picknickpauzes onderweg zijn op deze wandeling even belangrijk als het wandelen en struinen zelf. Niet ongeduldig staan trappelen, maar even in rust het landschap op je laten inwerken en genieten van de eigen meegebrachte rantsoenen, ja ook en vooral als het koud is.

Bij het vrij pittige struinen door dicht kreupelhout kan je te maken krijgen met menig doorn, stekel en prikkel. Draag daarom een lange wandelbroek en dichte wandelschoenen. In de AWD is op grote schaal struinen toegestaan.

De route is met GPS voorgelopen en al flink aantal malen georganiseerd voor een divers wandelgezelschap.

Op https://goo.gl/photos/T6MDFXti77gJWjnm6 kan je een goede indruk krijgen van deze wandeling.

OPTIONEEL:

Niet dat we extra gaan haasten, maar mocht deze wandeling zodanig spoedig verlopen, dan bestaat de mogelijkheid om met de organisator een gratis (wel collecte na afloop) J.S. Bach, cantate 116, Du Friedefürst, Herr Jesu Christ bij te wonen in de vroege avonduren (19:00 uur) in de Pieterskerk te Leiden (zie https://stichtingcantate.nl/bezoek-ons/). Het gaat dan wel om een korte Lutherse Cantate Kerkdienst. Dan staat u uiteindelijk om 20:30 uur op station Leiden Centraal en de wandeling van dit station heen en terug van en naar de Pieterskerk is ongeveer 3km. Voorafgaand aan deze cantate wordt dan in de historische binnenstad Leiden eerst nog wat gegeten en goed glas gedronken. Mocht de AWD wandeling minder spoedig verlopen dan vervalt eerdergenoemde optie zonder enige discussie.
https://www.youtube.com/watch?v=oyhB9lmf1jk

Organisatie: Robert Otto, telefoon 06 5188 1546, alleen op de dag van de wandeling.