Van kasteel Amerongen naar kasteel Duurstede

Van kasteel Amerongen naar kasteel Duurstede

Vindt plaats op

Een zondagwandeling van 20-25 km in een stevig tempo voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start
: 10.15 uur bij Restaurant Buitenlust, Burg. Jhr. Van den Boschstraat 13, Amerongen. Tel. 0343-451692.

Openbaar vervoer: Vanaf station Utrecht Centraal of station Driebergen-Zeist: bus Syntus lijn 50. Dit is de beste optie!

 

 Vertrekpunt:

 Tijd:

 Aankomstpunt:

Tijd:

Syntus lijn 50

richting Wageningen

 

 Utrecht Centraal perron C4

 Station Driebergen-Zeist

 Doorn Centrum

 9.00

 9.26

 9.40

 Amerongen, halte

 Amerongse Berg

 

 9.53

 

 

 

Op de terugweg met lijn 56 naar Driebergen-Zeist of lijn 41 naar Utrecht-Centraal.

Eigen vervoer: Tegenover kasteel Amerongen (Drostestraat 20, Amerongen) is parkeergelegenheid. Dan is het 5 min lopen naar Buitenlust. Ook in de straten nabij Buitenlust is gratis parkeergelegenheid. Op de terugweg kan je van Wijk bij Duurstede via Doorn weer naar Amerongen met lijn 56 en 50.
Een andere mogelijkheid is de auto in het centrum van Doorn te parkeren (op de meeste plekken geldt op zondag de blauwe zone niet) en bovengenoemde bus 50 naar Amerongen te nemen. Terug naar Doorn met lijn 56.

Horeca onderweg: De lunch wordt genuttigd in/bij de heemtuinschuur op landgoed Broekhuizen. Wel zelf eten en drinken meenemen..

Wandelgebied:
We lopen eerst langs overblijfselen van de tabakscultuur die vroeger op de hellingen van de Utrechtse heuvelrug uitgeoefend werd. We passeren kasteel Amerongen en betreden de Amerongse Bovenpolder, een uiterwaard langs de Neder-Rijn die langzaam omgevormd wordt tot natuurreservaat. Via landgoed Kolland en een stukje Leersum bereiken we onze lunchplek, een heemtuin die door vrijwilligers onderhouden wordt. In mei is deze tuin in zijn mooiste bloeiperiode.

Na de lunch gaan we verder door park Broekhuizen en komen we in het gebied van de Langbroekerwetering. In dit gebied lopen we door een essenhakhout-gebied, dat vrij zeldzaam in Europa is. Uit het essenhakhout werden vroeger de stelen van boerenwerktuigen gemaakt. We komen in Wijk bij Duurstede waar we de Kromme Rijn een stukje volgen en lopend door de oude stad langs de restanten van de molen van Ruisdael bereiken we kasteel Duurstede, in de 15e eeuw de residentie van de Utrechtse bisschoppen. Vandaar lopen we naar de Markt waar de tocht eindigt.
De route is voor een groot deel onverhard en vooral in het essenhakhout-gebied kan het drassig zijn!

Organisatie: Gerard Uiterwaal, telefoon 06 4748 1317, alleen op de dag van de wandeling.

Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.