Wandeling door Zaltbommel en de Hurnsche Kil

Wandeling door Zaltbommel en de Hurnsche Kil

Vindt plaats op

Een donderdagwandeling van ongeveer 15 km voor leden van de NKBV.

Print Friendly and PDF       Handleiding Print Friendly


Start
: 11.00 uur bij NS station Zaltbommel.

Openbaar vervoer: Trein naar station Zaltbommel.

Eigen vervoer: Bij het NS-station ligt de grote parkeerplaats aan de andere kant van de rotonde.(vrij parkeren).

Horeca onderweg: Eén van de restaurants in de omgeving van de markt in Zalktbommel.

Wandelgebied:
In de ochtend wandelen wij in het natuurreservaat van de Hurnsche Kil in de uiterwaard van Hurwenen. Het kan zijn dat de Waal buiten zijn oevers is getreden. Dan nemen we een alternatieve route. Voor meer informatie: https://www.bommelerwaardgids.nl/streekinfo/thema/kil-van-hurwenen-de-hurnse-kil/ . De lunch gebuiken we in Zaltbommel in één van de restaurants in de omgeving van de markt (ter keuze o.a. HEMA). Na de lunchpauze brengen wij onze middag door met een wandeling in de oude stad en langs de imposante bolwerken en stadswallen.

LET OP: In de Hurnsche kil kan het drassig zijn. Zorg voor goede waterdichte bergschoenen.

Zaltbommel
In de Middeleeuwen ontstonden juist langs de grote rivieren belangrijke handelssteden. De eerste vermelding van Zaltbommel, toen Bomela geheten, dateert uit 850. De oude naam wijst erop dat het een met bomen begroeide plaats was, die hoger lag dan de omgeving. Later werd daar 'Zalt’ aan toegevoegd, wellicht vanwege de handel in zout. De stad kreeg in 1231 voor het eerst stadsrechten. In 1316 werden de stadsrechten definitief vastgelegd en mochten de stadsmuren worden gebouwd.
Zaltbommel was in de Middeleeuwen een belangrijke strategisch gelegen stad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog weerstond het verschillende belegeringen van de Spanjaarden. De stad was omringd door stadswallen en bolwerken. Sinds 1834 vormen ze een groen stadspark in traditionele Engelse landschapsstijl. Later gebeurde er vele jaren weinig aan onderhoud in het park. Dit zorgde er voor dat het een weelderige groene omzoming van de stad werd. In 2017 werd een start gemaakt met de restauratie van het park naar het ontwerp uit 1834.

Maarten van Rossum
De beroemdste inwoner van Zaltbommel was Maarten van Rossum, de beruchte veldheer van Karel van Gelre. In 1535 liet hij in Zaltbommel een stadskasteel bouwen. Het is nu een stadsmuseum waar verhalen over de geschiedenis van de stad worden verteld.
Maarten van Rossum (geboren rond 1495) werd beroemd en berucht als veldheer van de Gelderse hertog Karel van Gelre en van Keizer Karel de vijfde. In dienst van het hertogdom Gelre veroverde hij de stad Utrecht, hield plundertochten in Brabant en bedreigde zelfs Den Haag en Antwerpen.

Tachtigjarige Oorlog
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog koos Zaltbommel de kant van de Geuzen en de Oranjes. De Spanjaarden belegerden de stad in 1547 en 1599, maar Zaltbommel hield stand. In de eeuwen daarna is de stad niet buitensporig gegroeid en heeft daardoor zijn middeleeuwse sfeer behouden. Zo staat een groot deel van de stadsmuren en de unieke vestingwerken nog steeds overeind.

Organisatie: Koos van der Kleij, telefoon 0651935574, alleen op de dag van de wandeling.