De organisatie van basiskampen en standplaatstochten bij NKBV 50 Plus

Een basiskamp of standplaatstocht voor 50 Plussers duurt meestal twee weken, soms één, en heeft een maximum van 25 deelnemers. Je staat bij elkaar op een camping of verblijft in een hotel in een mooi berggebied, zorgt zelf voor vervoer en eten (basiskamp), en je betaalt je eigen overnachtingen op de camping en bij standplaatstochten vooraf.

Twee deelnemers coördineren het dagelijks kampberaad voor de gezamenlijke activiteiten; zij stemmen die met de groep af, maar zij zijn ook deelnemer en geen reisleider. Je kunt zelf wensen inbrengen voor activiteiten of je aansluiten bij voorstellen van andere deelnemers. Om inspiratie op te doen, kun je putten uit de ervaring van anderen en de NKBV-koffer met stafkaarten, wandel- en klimgidsjes en tochtverslagen van oud-deelnemers. Wil je even een dagje rust? Niets moet alles mag.

Toeren maken zonder zware rugzak. Alles wat je niet nodig hebt onderweg, laat je achter. Zo kun je al je energie bewaren voor het stijgen, dalen en vooral het genieten. Met een standplaatstocht maak je dagtochten vanuit een vaste plek, waar je aan het eind van de dag weer terugkeert. Dat is lekker ligt door de bergen gaan. Bij een basiskamp bestaat ook de mogelijkheid om boven in een berghut te overnachten.

De basiskampen en standplaatstochten van ons worden georganiseerd door de commissie Basiskampen en zit in het programma van NKBV Bergsportreizen. De NKBV 50 Plus heeft hierbij een adviserende taak in de bestemmingen