Rondje Apeldoorn-Elspeet

Vorige

Startdatum
30-jan-2022

Starttijd
11:00

Locatie
Voor Hotel Restaurant de Echoput

Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
Nederland

Programmatype
(Berg)wandelen

Groep(en)
Dagactiviteit

Is gratis
Contactpersoon

Bert Meester

06 5316 2786

Algemene Voorwaarden

Aanmelden

De aanmeld periode voor deze activiteit is voorbij
Aantal aanmeldingen 7
Minimum aantal deelnemers 1
Maximum aantal deelnemers 20
Maximum grootte wachtlijst 5

Een zondagwandeling van ongeveer 24 km voor leden van de NKBV.

 

De wandelcommissie heeft een leidraad opgesteld voor de wandelingen in deze coronatijd. Die leidraad vind je hier. We vragen je om deze leidraad door te lezen als je mee wilt wandelen. 

Aanmelden voor deze wandeling is verplicht. Aanmelden kan vanaf een week voor de wandeling met de groene aanmeldknop die dan in het aanmeldblok te zien zal zijn.
Nadat je op de aanmeldknop geklikt hebt, log je in bij Mijn NKBV om je aan te melden. Na de aanmelding krijg je een mail dat de aanmelding gelukt is of dat je op de wachtlijst geplaatst bent.

 

Starttijd: vandaag start de zondagwandeling niet om 10, maar om 11 uur.

Openbaar vervoer: Halte Echoput


Vertrekpunt

Aankomstpunt

RRReis bus 102



Station Apeldoorn

10:28

Halte Echoput


10:38

ReserveerRRReis bus 112



Station Apeldoorn

10:44

Halte Echoput


10:58

Kijk voor informatie over de ReserveerRRReis bussen op https://www.rrreis.nl/reserveerrrreis. Omdat je vanaf station Apeldoorn vertrekt, hoef je niet te reserveren, maar voor de terugreis kan een reservering wel nodig zijn.

Eigen vervoer: Parkeerplaats langs de Amersfoortse weg tegenover De Echoput of bij de ingang van het Kroondomein aan het begin van de Elspeterweg op parkeerplaats vóór wildrooster

Horeca onderweg:  Hotel en congrescentrum Mennorode (na ongeveer 13 km)

Wandelgebied: 
De wandeling loopt door de Kroondomeinen van Apeldoorn naar Elspeet en terug. We verzamelen voor Hotel Restaurant de Echoput. Vandaar lopen we naar de nabij gelegen ingang van Kroondomein Het Loo. Dit gebied is in 1959 door Wilhelmina aan de staat geschonken onder voorwaarde van gebruiksrecht voor de Kroon. Onderdeel van dit gebruiksrecht is de jacht en daarom wordt dit gebied, geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars vanwege de rust en het natuurschoon, van 15 september tot 25 december (101 dagen) per jaar gesloten voor het publiek. Een omstreden maatregel omdat dit volgens de voorwaarden bij de subsidie die de koning voor het beheer ontvangt maximaal 5 dagen zouden mogen zijn. Afgelopen september werd dit door minister Schouten erkend en meldde ze dat de koning zijn subsidie zal verliezen als hij in deze jaarlijkse afsluiting zou volharden. Inmiddels heeft de koning als tegenzet gemeld dat hij in de toekomst afziet van een klein deel van de subsidie waardoor de verplichting tot een ruimere openstelling niet meer zou gelden. Maar ook de huidige ruimere openstelling kent vele beperkingen. Zo'n 40% van de 10400 hectare blijft het hele jaar gesloten voor het publiek middels verbodsborden of hoge hekken en na elke jaarlijkse afsluiting zijn er weer meer paden die met boomstammen en struiken zijn geblokkeerd teneinde ze te laten dichtgroeien.

De Stichting Faunabeheer en de actiegroep Republiek zullen nog heel wat werk moeten verzetten aleer het koningshuis haar domeinen volledig zal ontsluiten voor haar onderdanen. Maar ondanks al deze beperkingen valt er nog het nodige natuurschoon te genieten. Op de heenweg lopen we de eerste 3 kilometer om het Paleispark heen, gedeeltelijk door een zeer fraai smeltwaterdal. Daarna zetten we koers naar het noordwesten richting Elspeet. Hoe verder we van de bewoonde wereld afraken, hoe langer en rechter de paden worden als overblijfsel van de bosbouw activiteiten volgens het Duitse model, onder leiding van prins Hendrik, de echtgenoot van Wilhelmina, die hiermee wat om handen had. Het schijnt dat dankzij Wilhelmina er nog wat heideveldjes en wat variatie in het landschap bewaard is gebleven, want als het aan Hendrik had gelegen was het hele gebied omgetoverd tot productiebos. Door het geaccidenteerde terrein en door regelmatig af te slaan worden deze lange wegen niet echt saai. Na zo'n 13 km bereiken we het keerpunt, hotel en congrescentrum Mennorode nabij Elspeet. Hopelijk is het restaurant op de dag van de wandeling weer geopend voor publiek. Zoniet, dan lunchen we op het terras uit eigen rugzak en kunnen we bij de receptie, mits in het bezit van een mondkapje een "koffie to go" bestellen. En de liefhebber kan er zonodig enig vertier vinden op het grote stukken schaakbord. Op de terugweg vinden we meer obstakels op onze weg en worden we vaker dan op de heenweg door hekken en verboden teruggedrongen naar de relatief drukke Elspeterweg, een breed 9 km lang onverhard fietspad dat de kortste route vormt van Elspeet naar de Echoput.

Maar de bossen achter Uddel, de Uddelerheegde, en een magnifiek uitzicht op het verboden Hoog Soerense veld compenseren enigszins de frustratie die deze belemmeringen oproepen. Via een gebiedje met de illustere naam Spaanse Kappen bereiken we de Oude Elspeter weg die ons op de laatste kilometer in een rechte lijn terugvoert naar ons startpunt De Echoput.


Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.

Aanmelden

De aanmeld periode voor deze activiteit is voorbij
Aantal aanmeldingen 7
Minimum aantal deelnemers 1
Maximum aantal deelnemers 20
Maximum grootte wachtlijst 5

Startdatum
30-jan-2022

Starttijd
11:00

Locatie
Voor Hotel Restaurant de Echoput

Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
Nederland

Programmatype
(Berg)wandelen

Groep(en)
Dagactiviteit

Is gratis
Contactpersoon

Bert Meester

06 5316 2786

Algemene Voorwaarden